RETETE PREPELITA

   

1. Prepelite în foi de vita.

Ingrediente:

    • 4 prepeliţe,
    • 4 foi de viţă,
    • 4 felii de slănină afumată,
    • sare dupa gust.

Mod de preparare

   Prepeliţa se mănâncă foarte proaspătă. Se jumuleşte, se scot intestinele şi măruntaiele, se pârleşte repede, se şterge cu o cârpă curată. Se sărează prepeliţele, se pune ficatul înauntru, se înveleşte fiecare prepeliţă cu o foaie de viţă, apoi cu o felie de slănină cât mai subţire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leagă cu aţă. Astfel pregatite, prepeliţele se pot frige la frigare sau la cuptor.

2. Prepelite inabusite.

Ingrediente:

   • 4 prepelite,
   • 4 foi de vita,
   • 4 felii de slanina,
   • o lingura unt,
   • 2-3 rosii,
   • 1 pahar vin,
   • o foaie dafin,
   • o ceapa,
   • sare si piper negru macinat(dupa gust).

Mod de preparare:

   Se sareaza, se pune ficatul inauntru, se inveleste fiecare prepelita cu o foaie de vita, apoi cu o felie de slanina cat mai subtire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leaga cu ata apoi se pun intr-o cratita cu o lingura de unt, in care s-a prajit mai intai o ceapa tocata.Se adauga 2 rosii rupte in patru, un pahar de vin, o foaie de dafin, se acopera si se lasa 15 – 20 minute sa fiarba inabusit in sos scazut, se pun repede pe o farfurie, se strecoara sosul deasupra.

3.Prepelite la frigare sau la gratar

Ingrediente:

   • 3 sau 6 prepelite+3 sau 6 ficatei
   • 50 gr. unt
   • piper macinat
   • 6 felii de franzela pentru crutoane
   • felii de slanina proaspata, nefiarta
   • frunze de vita de vie

Mod de preparare:

   In fiecare prepelita se introduce 1 ficat de pasare si o felie de slanina. Se sareaza si se pipereaza, apoi se infasoara fiecare prepelita intr-o frunza de vita de vie unsa cu unt si peste aceasta cu o felie foarte subtire cu slanina(eventual putin batuta) care sa cuprinda in intregime prepelita.
   Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se introduc in frigare si se frig pe gratar.Dupa ce sunt fripte se scot de pe frigare, se inlatura ata, slanina si frunza iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajita in unt sau pe gratar.
   In lipsa de slanina si funze de vita de vie, prepelitele pot fi invelite cu hartie de pergament unsa cu unt.

4.Prepelite la tava.

Ingrediente:

   • 6 prepelite,
   • foi de vita,
   • 6 felii de slanina,
   • 1 pahar de vin alb sec sau supa de oase,
   • 100 gr. unt,
   • 1 lingura de coniac,
   • sare, dupa gust.

Mod de preparare:

   Pregatirea prepelitelor se face ca mai sus. Prepelitele se aseaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc in cuptorul incins. Se frig cam 20-25 de minute.In timpul frigerii se stropesc cu sosul pe care l-au lasat. Cand sunt aproape gata se sting cu vin, cu o lingurita de coniac si cu un pahar de supa de oase.
   Cand sunt gata prepelitele se scot din tava se dezvelesc de slanina, iar sosul se lasa sa cada pana raman cam 5-6 linguri (daca este prea mult sos, acesta nu are gust bun). Se servesc pe un platou, cu garnitura din pilaf de orez.

5.Prepelite cu smantana.

Ingrediente:

   • 6 prepelite
   • 100 gr. unt
   • 1 lingura de faina
   • 1 lingura de mustar
   • cateva boabe de piper
   • 5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
   • 200 gr. de smantana
   • 1 lamaie

Mod de preparare:

   Prepelitele se taie in doua, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabuse sub capac pana se rumenesc putin. Se adauga faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa sau cu apa calduta si se mai fierb 10 minute.Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si cu galbenusurile de ou.

6.Prepelite cu ciuperci si cu smantana.

Ingrediente:

   • 6 prepelite
   • 100 gr. unt
   • 1 lingura de faina
   • 1 lingura de mustar
   • cateva boabe de piper
   • 5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
   • 200 gr. de smantana
   • 1 lamaie

Mod de preparare:

   Prepelitele se prepara ca mai sus. La urma se adauga ciupercile, pregatite astfel:ciupercile se taie si se pun la prajit intr-o cratita cu unt in care s-a calit si o ceapa taiatam marunt, se inabusa pana scade zeama lasata de ciuperci, dupa care se adauga la prepelite sosul de smantana si se lasa sa mai fiarba 5-6 minute.

7.Prepelite cu mujdei de usturoi..

Ingrediente:

   • 6 prepelite
   • 100 ml ulei sau unt
   • piper boabe
   • foi de dafin
   • 1 ceapa mica

Mod de preparare:

   Prepelitele se taie jumatati si se prajesc putin pe toate partile. Se adauga 10 boabe de piper negru, 1 foaie mica de dafin, 1 ceapa mica. Se prepara inabusite in ulei sau unt si cand sunt gata se adauga mujdei de usturoi.Se servesc cu mamaliguta calda.